vineri, 6 decembrie 2019

Orgie la Catedrală

Cr 3

Catedrala Sfântul Ștefan este, prin arhitectura deosebită, dimensiunile impresionante (lungime 107 m, înălțime 136 m) și o istorie aproape milenară, simbolul Vienei. Asta din punct de vedere turistic, pentru că nu este vizitator al orașului care să nu-și dorească să-i treacă pragul.
Din punct de vedere spiritual este un simbol al catolicismului. De aceea este surprinzător (șocant, chiar) că ea a devenit și în acest an scena unui show al activiștilor „leghebete”.
Intențiile declarate ale acestora par bune: strâng fonduri pentru combaterea SIDA. Dar faptul că au solicitat spațiul unei catedrale pentru a-și desfășura „spectacolul” cu travestiți, despuiați, încornorați, etc este o sfidare. În numele toleranței, se batjocorește Biserica, credința creștină.
Cap de afiș a fost, la fel ca anul trecut, travestitul Conchita Wurst (cântăreața cu barbă) care a câștigat concursul non-muzical Eurovizion 2014. Prezența lui (sau a ei?) în altarul catedralei ne amintește de Antioh Epifanul și profanarea Templului din Ierusalim (168 îdH).
„Spectacolul” s-a desfășurat sâmbătă, 30 noiembrie, sub privirea îngăduitoare a cardinalului Adalbert Schonborn, arhiepiscolul Vienei, aflat în primul rând. Și ne mai spun agențiile de știri că printre sponsori se numără Cavalerii de Malta, filiala Austria.
Este vorba de Ordinul Cavalerilor Ioaniți, unul dintre cele mai vechi ordine catolice, și al căror scop declarat este „slujirea credinței”. Și-atunci cum să nu te întrebi: care credință?
Și întrebările ar putea continua. Bunăoară: asupra cui apasă vinovăția pentru situația creată? Asupra celor care cu un tupeu nesimțit au solicitat spațiul Catedralei? Sau a celor care li l-au oferit, cu îngăduință? Ori asupra noastră, a tuturor, pentru nepăsare?
Nu e bine. Doamne, ai milă de noi!
Simion Felix Marțian
Neunkirchen, 5 decembrie 2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu